Mange bilister er uopmærksomme i trafikken

Kommercielt indhold

I en ny undersøgelse blandt bilister, der har været ved at køre galt eller har kørt galt, siger hele 44 procent, at de var uopmærksomme bag rattet. Ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension vil minde flere om at have fokus på trafikken.​​


Det kniber med koncentrationen, når mange bilister har foden på speederen og færdes i trafikken. Alt for mange er optaget af at trykke på deres radio eller GPS, tjekke smartphone eller finde ting i handskerummet.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension udført af Promonitor, har man interviewet 1.009 bilister, der inden for det sidste år har været ved at køre galt eller har kørt galt. 44 procent af dem fortæller, at de var uopmærksomme, da det skete.

– I forsikringsbranchen har vi i den grad interesse i at forebygge skader – også i trafikken, hvor de nye tal tydeligt viser, hvor galt det kan gå, når man lader sig distrahere under kørslen. Én ting er de materielle skader, for de kan i mange tilfælde repareres og erstattes. Men personskader er langt mere alvorlige, hvor følgerne kan være invaliditet eller i værste fald dødsfald. Derfor må og skal vi have nedbragt de skader, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension

Overser de andre i trafikken

Når man kører med 80 km/t. og kigger væk fra trafikken i blot fire sekunder, så har man bevæget sig 89 meter i blinde. Det svarer cirka til længden på en fodboldbane.

– Det er bekymrende, at så mange bilister er uopmærksomme bag rattet. Uopmærksomhed er skyld i at alt for mange mennesker betaler den ultimativt højeste pris, når de bliver ramt af en trafikulykke. Derfor sætter vi ind med en kampagne for at få flere til at koncentrerer sig om trafikken, når de sidder bag rattet, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

På kampagnesitet www.sikkertrafik.dk/kørbil kan man teste, hvor langt man kører, mens man skriver en sms. Desuden kan man få gode råd til at undgå uopmærksomhed i trafikken i forhold til brug af mobil, kørsel med børn i bilen, ferietur og erhvervskørsel.

Gode råd:

  • Indstil din GPS, find musikken, skru låget af vandflasken og tag solbrillerne frem inden du kører
  • Sørg for, at børnene er beskæftiget
  • Sluk telefonen, hvis du ikke kan lade være med at blive distraheret af den
  • Hold ind til siden hvis børnene på bagsædet er urolige og kræver meget af din opmærksomhed.
  • Lad være med at rode efter ting, du taber. Find dem, når du kommer frem.
  • Brug aldrig håndholdt mobiltelefon mens du kører
  • Hold ind til siden, hvis en samtale kræver din fulde opmærksomhed.
  • Drop sms, sociale medier, mails etc. på mobilen, mens du kører.

Spørgeundersøgelsen er gennemført i første halvdel af 2015 af Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension. 1.009 bilister, som inden for det sidste år har været ved at køre galt eller har kørt galt er blevet adspurgt.

Kilde:

http://www.forsikringogpension.dk/presse/nyheder/2015/Sider/Alt%20for%20mange%20bilister%20er%20uopm%C3%A6rksomme.aspx