Ordliste til bilforsikringer

Kommercielt indhold

Det kan nogle gange være svært at holde styr på alle de forskellige termer, når man skal til at bestille bilforsikring. Vi har derfor lavet en ordliste med nogle af de vigtigste begreber relateret til bilforsikring.

Ansvarsforsikring

Hvis du ejer en bil i Danmark, er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring.

Ansvarsforsikringen dækker alle de skader, du forvolder på personer eller ting. Sidstnævnte kan eksempelvis være biler eller bygninger.

Kaskoforsikring

Kaskoforsikring er et frivilligt valg og dækker skader på din egen bil i forbindelse med hærværk, brand, indbrud og uheld.

Selvrisiko

Selvrisiko er det beløb, du selv skal betale, hvis du melder en skade til dit forsikringsselskab.

Hvis der f. eks. er skader for 15.000 kr. efter et uheld, og din selvrisiko er på 3.000 kr., betyder det, at du kun skal betale de 3.000 kr. De resterende 12.000 kr. tager forsikringsselskabet sig af.

Anciennitet

I forsikringsverdenen beskriver anciennitet, hvor mange år du har kørt uden skader.

Elitebillist

Forsikringsselskaberne har forskellige kriterier for, hvornår du er elitebilist. Som regel kræver det, at man har kørt skadesfrit i 3-5 år, alt efter hvilket selskab du er forsikret i.

Hvis du er elitebilist, betyder det som regel, at du kan få en billigere bilforsikring.

Trinbilist

Hvis du er trinbilist, betyder det, at din forsikringspræmie vil stige, hver gang du melder en skade til dit forsikringsselskab.

Fastpræmie

Hvis du har fastpræmieforsikring, betyder det, at din forsikring ikke stiger i præmie, selvom du skulle være ude for et uheld.

Bilkabule

Hvis en person påkører din bil på en parkeringsplads og ikke efterlader sine kontaktoplysninger, kalder man det en ”bilkabule”. Medmindre andet er angivet i din forsikringsaftale, skal du selv hæfte for denne slags skader.

Glasskadedækning

Hvis du har glasskadedækning med i din bilforsikring, skal du ved glasskader ikke betale selvrisiko. Hvis du er trinbilist stiger din præmie heller ikke, hvis du har glasskadedækning.

Ordlisten er lavet i samarbejde med Samlino

Husk altid at sammenligne priser på bilforsikringer, inden du køber din bilforsikring.