Kørekort til 17-årige: Sådan dækker forsikringen

Kommercielt indhold

En ny forsøgsordning har gjort det muligt for 17-årige bilister at komme ud på vejene. Det er blevet mødt med skepsis blandt mange danskere, men der er dog ikke sket flere skader i trafikken end ellers.

Det er dog stadig relevant at bringe et vigtigt spørgsmål på banen – hvordan dækker forsikringen, hvis en 17-årig bilist forårsager en skade eller et uheld?

Generelt dækker den almindelige bilforsikring

Vi går stærkt ud fra, at din bil allerede er forsikret hos et selskab. Og hvis det er tilfældet, så er der sandsynligvis ikke grund til nogen synderlig bekymring. Bilforsikringen bør nemlig stadig dække – i hvert fald hos langt de fleste selskaber.

Bilens ansvarsforsikring tager sig typisk af de eventuelle skader. Det gælder også, hvis bilisten blot er 17 år gammel. Dog med det forbehold, at alle de almindelige trafikregler stadig overholdes. Det betyder, at man skal leve op til samtlige krav i forsøgsordningen, hvis bilforsikringen skal dække.

Hos nogle selskaber vil der være en ekstra selvrisiko, hvis en ung bilist (normalt under 26 år) står bag en skade. Denne selvrisiko kan dog også sagtens undgås, men det kræver, at man køber en tilvalgsdækning. På den måde er en ung bilist altså dækket præcis som alle andre, og det giver samtidig vedkommende mulighed for at optjene erfaring hos et forsikringsselskab, hvilket kan komme til gavn senere.

I alle tilfælde er det dog stadig smart at læse vilkårene for din bilforsikring igennem. Det kan altid anbefales – uanset om en 17-årig sætter sig bag rattet eller ej.

Det går forsøgsordningen ud på

17-årige bilister kan nu køre på vejene, men der sker ikke uden visse forholdsregler. Følgende krav skal overholdes:

  • Bilisten skal have et gyldigt kørekort
  • Der skal være en ledsager med i bilen
  • Ledsageren skal være minimum 30 år gammel og have mindst 10 års køreerfaring
  • Ledsageren skal selv være i stand til at føre bilen, dvs. må ikke være beruset
  • Forsøgsordningen varer foreløbigt tre år

Inden ordningen blev aktuel, var der mange, der bekymrede sig om effekterne af den. Unge bilister står i forvejen bag mange ulykker, så der var umiddelbart god grund til denne skepsis.

Dog er der ikke sket nogle særlige udsving siden ordningen trådte i kraft, og det er særdeles interessant.

Undersøgelser viser nemlig samtidig, at det i bund og grund ikke er alderen på de unge bilister, der giver en øget risiko, men nærmere den manglende erfaring. Ved at lade unge få erfaring med at køre bil tidligt i livet, bør det få en positiv effekt, når først de har fået en smule erfaring. Netop derfor er forsøgsordningen også lavet med den regel, at der skal være en ledsager med i bilen. I Norge og Tyskland har man ligeledes set positive effekter ved at lade unge bilister få erfaring bag rattet tidligere.