Hvornår skal man skifte til sommerdæk?

Kommercielt indhold

Solen er begyndt at kigge frem og temperaturerne stiger, men betyder det nu også, at man skal til at skifte til sommerdæk?

Selvom det kan være livsfarligt at køre med sommerdæk i glat føre, er vinterdæk ikke lovpligtige i Danmark. Hvis man monterer vinterdæk, er det dog lovpligtigt at montere dem på alle hjul.

Der er ikke et præcist tidspunkt for, hvornår man skal skifte fra vinterdæk til sommerdæk. En god tommelfingerregel er dog at tjekke vejrmeldingerne, og vente til der ikke længere er risiko for sne og isglatte veje. I Danmark plejer april at være et godt tidspunkt at skifte, da temperaturene begynder at ligge stabilt over 5 grader i denne måned.

Hvis man har planer om at køre til udlandet, skal man dog tjekke op på de lokale regler. I Tyskland er det f.eks. lovpligtigt at køre med vinterdæk, når vejene er dækket af sne, is eller slud.

Gør det selv og spar

En god måde at spare penge på er at udskifte dækkene selv. Det kræver ikke de store tekniske færdigheder, og det er god træning, hvis man på et senere tidspunkt punkterer og skal skifte det punkterede dæk ud med reservedækket. Hvis du aldrig har prøvet det før, kan du finde en masse brugervenlige guides på nettet eller få din kæreste, far eller en helt tredje til at hjælpe dig den første gang.

Opbevaring

Når du har skiftet fra vinterdæk til sommerdæk, så sørg for at dækkene bliver opbevaret ordentligt. Dette er med til at forøge levetiden på dine dæk. Det anbefales, at dækkene bliver opbevaret et tørt sted. Hvis du ikke har plads til dem indenfor, så dæk dem til med en presenning eller lignende.

Generelle regler for dæk

Et dæk taber løbende dæktryk, og derfor er det vigtigt at tjekke op på dette regelmæssigt. Det anbefalede dæktryk varierer mellem de forskellige biler. Tjek derfor altid hvad din manual anbefaler. I nogle tilfælde oplyser bilfabrikanterne også om dæktrykket, på indersiden af benzindækslet.

Tjek regelmæssigt op på dine dæks tilstand. Den mindst tilladte mønsterdybde på dæk i Danmark, er 1,6 mm. Dette gælder både på sommer- og vinterdæk. Det anbefales dog, at man skifter dæk, inden mønsterdybden når helt ned til de 1,6 mm.

Når man ejer en bil i Danmark, er det i øvrigt lovpligtigt at have en bilforsikring. Uanset om du har en forsikring i forvejen eller skal til at tegne en, er det en god idé at sammenligne forsikringsselskabernes tilbud, så du undgår at betale for meget. Det kan du gøre på sammenligningstjenesten Samlino.dk, som hjælper dig med at indhente op til tre uforpligtende forsikringstilbud – gratis!