Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Kommercielt indhold

Efteråret melder for alvor sin ankomst og dagene bliver kortere, mere regnfulde og særdeles blæsende. Det er på dette tidspunkt, at enhver bilist bør begynde at tænke på vinterdækkene. Vinterdæk er nemlig ikke lovpligtige i Danmark, men helt klart den største hjælp til bilisten i glat føre. Det er dog lovpligtigt, at montere vinterdæk på alle hjulene. Du må således ikke kun montere dem foran, hvis din bil f.eks. er forhjulstrukket

Med de store regnmængder, som ofte kommer i forbindelse med efterårets indrykning i Danmark, er dine chancer for at undgå det såkaldte aquaplaning også større med vinterdæk på. Vinterdæk har nemlig et dybere og bredere dækmønster, hvilket giver et bedre greb om vejen.

Derudover er vinterdæk lavet af en blødere type gummi, som giver en kortere bremselængde, når der er manglende friktion (altså gnidningsmodstand) på kørebanen. Dette “træder i kraft” når vejtemperaturerne ligger på og under frysepunktet, og vejene derfor bliver glatte.

Hold styr på trykket

hvornaar-skal-man-skifte-til-vinterdaek-300x216Når du har monteret vinterdækkene, så sørg altid for at tjekke op på, om dæktrykket er som det skal være. Bildæk – både sommer- og vinterdæk – mister lidt luft hele tiden. Både når de bare ligger til opbevaring, og når du bruger dem. Mikonomi.dk anbefaler derfor, at du f.eks. tjekker manualen til din bil eller indersiden af dækkene for at finde ud af hvad trykket skal ligge på.

Trykmålere til bildæk findes på de fleste tankstationer, bilværksteder og hos forhandlere. Vil du have den mest præcise måling af dæktrykket, så skal du måle trykket, når bildækkene er kolde. Du bør derfor køre direkte hen til det sted, hvor du ønsker at måle dæktrykket, og ikke gøre det på vej hjem fra en lang køretur.

Sådan påvirker vinterdæk din bilforsikring

Skulle du være så uheldig at blive involveret i en bilulykke – enten solo eller sammen med andre bilister – så vil nogle forsikringsselskaber se på dine bildæk, når de vurderer hvordan din bilforsikring skal dække. Du bør derfor skifte til vinterdæk, så snart den første sne er faldet eller når der meldes om glatte veje.

Det kan være en god ide, at vælge en bilforsikring, som også dækker vejhjælp. De fleste forsikringsselskaber udbyder den lovpligtige ansvarsforsikring, hvor vejhjælp er inkluderet. Du kan dog som regel vælge udvidet vejhjælp og dermed få mere dækning, når du f.eks. kører bil i udlandet.

Uden for Danmarks grænser bør du også være opmærksom, at reglerne kan være anderledes. Det er f.eks. lovpligtigt at have vinterdæk på bilen i Tyskland, så snart vejene er dækket af hvidt nedbør. Dette gælder derfor både sne, is og slud. Husk også, at den mindst tilladte mønsterdybde på dækkene er 1,6 mm. Det anbefales dog, at du udskifter dækkene, når dybden er omkring 3-4 mm.

Opbevar dine bildæk korrekt

Med den rette opbevaring af dine dæk (både vinter- og sommerdæk) får du dem til at holde længst. Opbevar altid dine bildæk i tørvejr. Hvis du ikke har mulighed for at have dem stående i carporten, skuret eller garagen, så sørg for at have dem en presenning eller lignende.

Dette forlænger nemlig levetiden på dækkene, så de med sikkerhed er klar til brug. Du sparer samtidig en masse penge, ved ikke at skulle købe nye dæk..