Vinterdæk og bilforsikring

Kommercielt indhold

 

Antallet af danske biler med vinterdæk ser ud til at falde.

Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Undersøgelsen viser at færre og færre danskere monterer vinterdæk på deres biler. I en rundspørge foretaget blandt 883 danske bilejere svarer 83 %, at de enten allerede har skiftet eller planlægger at skifte til vinterdæk i år. Det er et fald i forhold til 2012, hvor 85 % af de adspurgte svarede, at de havde planer om at skifte til vinterdæk.

Men selvom danskerne planlægger at skifte til vinterdæk, så er det ikke alle derender med at sikre bilen med vinterdæk. Blandt de 85 %, der planlagde at skifte dækkene ud sidste vinter, var det kun 79 %, der endte med at gøre det. Og i vinterhalvåret 2011/12 skiftede 84 % af bilejerne til vinterdæk. Det kan derfor se ud som, at det er færre danskere, der faktisk monterer vinterdæk.

”Jeg håber ikke, at dette ender med at blive en tendens, der bider sig fast. For vinterdæk giver et markant bedre vejgreb og reducerer bremselængden i glat føre. Det er netop disse fordele, der kan forhindre nogle af de ulykker, vi ser om vinteren, når der ligger sne og is på vejene. Undersøgelser dokumenterer nemlig, at sikkerheden bliver bedre, når man kører med vinterdæk i de kolde måneder,” siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Et flertal af danskerne mener, at vinterdæk bør være lovpligtige.

67 % af danskerne mener desuden, at det bør være lovpligtigt at køre med vinterdæk i vintermånederne, som det eksempelvis er i Sverige, Norge og Tyskland. Kun hver sjette dansker mener ikke, at det skal være lovpligtigt.

”Undersøgelsen viser, at der er velvilje blandt bilejere over for vinterdæk. Mange har intention om at montere dem, men der er stadig en del, der ikke får det gjort. Måske kan en lovgivning også få de sidste bilejere til at få skiftet dækkene. Hvis det er dét, der skal til for at gøre vejene om vinteren mere sikre, synes jeg bestemt, det er i den retning, vi bør gå. Alternativt må vi som forsikringsselskab overveje, om vi skal belønne de bilister, der sætter sikkerheden højest og monterer vinterdæk,” siger Kim Rud-Petersen.

Sådan kontrollerer du dækmønsteret på dine vinterdæk

Når vinterdæk fungerer optimalt, forbedres bilens vejgreb og bremselængde på glatte veje. Men ikke alle vinterdæk er gode nok, og det er vigtigt at tjekke, om dækkene fra sidste år stadig er i orden. Vinterdæk skal ifølge loven have en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter. Det anbefales, at man udskifter vinterdækkene allerede, når mønsteret er nede på 4 millimeter. På den måde er man på den sikre side, og vejgrebet vil være optimalt i sne og is.

Kilde: Gjensidige.dk

Andre links:

Hvor er det lovpligtig at køre med vinter dæk? Læs mere på FDM’s hjemmeside.